Wet koop op afstand

Home > Woordenlijst > Wet koop op afstand

Wat is de Wet koop op afstand?

Koop op afstand is koop waarbij in het gehele koopproces alleen gebruik wordt gemaakt van een “techniek voor communicatie op afstand” (zoals een telefonische aankoop of een aankoop via internet). Met “techniek voor communicatie op afstand” worden middelen bedoeld die, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van verkoper/aanbieder en consument, kunnen worden gebruikt om producten of diensten op afstand te verkopen.

Bij consumentenkoop op afstand kan een consument een overeenkomst zonder opgave van redenen ontbinden tot 14 dagen na de dag waarop de consument het aangekochte product heeft ontvangen. Dit wordt het "herroepingsrecht" of het "recht van ontbinding" genoemd. Deze wettelijke regel is van dwingend recht; het is in het leven geroepen om de consument te beschermen. Achtergrond van deze regeling is dat consumenten in de winkel beter kunnen beoordelen of ze een product willen hebben. Ze kunnen het product dan bijvoorbeeld fysiek bekijken en beleven en bepaalde producten ook passen. Bij verkoop buiten een winkel en op afstand is dit over het algemeen lastiger.

Op grond van Richtlijn 2011/83/EG en artikel 6:230p sub f onder 3 van het Burgerlijk Wetboek heeft een consument geen herroepingsrecht bij spullen die om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet makkelijk opnieuw kunnen worden verkocht aan een andere consument als de verzegeling van het product na levering is verbroken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld scheerapparaten, lippenstift (cosmetica), tandenborstels of andere producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne.

Wilt u hier meer over lezen? Klik dan hier.

Specialismen: