Juridisch adviseur, juridisch adviesbureau, jurist of advocaat: wat is het verschil?

Juridisch adviseur of juridisch adviesbureau

Degene die die de rechtzoekende juridisch advies geeft, heet een juridische adviseur. Een juridische adviseur, die juridische dienstverlening aanbiedt, zal soms voor een juridisch adviesbureau werken; een term die u wellicht geregeld tegenkomt. Een juridische adviseur is meestal een jurist die opdrachten aanneemt van bedrijven, particulieren of overheden en gespecialiseerd is op een rechtsgebied of op een paar rechtsgebieden.

 

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

De voornaamste verschillen zijn:

  • Procederen:

    Juristen kunnen alleen procederen als gemachtigde van hun cliënt als het gaat om vorderingen tussen burgers of bedrijven tot een bedrag van € 25.000,- of als het gaat om arbeidszaken, huurzaken of consumentenkoopzaken. Advocaten mogen daarbuiten ook procederen.

  • Specifieke wetten en (gedrags-)regels:

    Voor advocaten gelden specifieke wetten en (gedrags-)regels die niet altijd gelden voor juristen. In dat kader wordt op advocaten ook toezicht gehouden en kunnen zij tuchtrechtelijk worden aangesproken.

Bij het inschakelen van een jurist is het van belang om te weten met wat voor een zaak u te maken hebt. U weet dan of u een jurist of een advocaat nodig hebt. Te allen tijde is het aan te raden om naar de kennis en ervaring van een jurist te kijken alvorens ermee in zee te gaan.

 

Heeft u vragen?

Voor meer informatie of juridisch advies over het opstellen van overeenkomsten kunt u contact opnemen met 0900-jurist op telefoonnummer 0900-8090. U krijgt direct een senior bedrijfsjurist aan de lijn die jarenlang werkte als advocaat en bedrijfsjurist die u helpt met juridisch advies. Wilt u direct een juridische document laten opstellen? Klik hier.

Specialismen: