Gratis juridisch advies

Waar u terecht kunt voor gratis juridisch advies

0900-jurist heeft jarenlange ervaring in de advocatuur, het bedrijfsleven en de juridische tak van de accountancy. 0900-jurist verleent betaalbare juridische diensten op het gebied van ondernemingsrecht, privacyrecht, contractenrecht, gerechtelijke procedures en aansprakelijkheid. Voor € 1,- per minuut (+ gebruikelijke belkosten) kunnen ondernemers direct juridisch advies krijgen van 0900-jurist. Dit advies is niet gratis, maar u krijgt wel een senior bedrijfsjurist aan de lijn die u van hoogstaand juridisch advies voorziet.

Bent u particulier? Hierna leest u welke mogelijkheden u als particulier heeft om juridisch advies in te winnen.

 

(Gratis) juridisch advies

Er bestaan verschillende organisaties die particulieren juridisch kunnen adviseren en informeren. Denk dan aan de volgende organisaties die u van betaalbaar of gratis juridisch advies kunnen voorzien:

 

 

Als particulier kunt u kiezen om bij een juridische vraag eerst deze organisaties te benaderen om kosten te besparen.

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Particulieren met een laag inkomen kunnen in bepaalde gevallen gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Om daarvoor in aanmerking te komen, dient de particulier aan de criteria te voldoen die te vinden zijn op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org).

 

Rechtsbijstandverzekering

U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een rechtsbijstandverzekering. Indien u een bestaand juridisch conflict heeft, kunt u in de meeste gevallen echter niet terecht bij een rechtsbijstandsverzekeraar. U moet al voor het ontstaan van het juridisch conflict een verzekering hebben afgesloten. De betreffende verzekeraar bepaalt de “wachttijd”. Wees u hiervan bewust alvorens u een rechtsbijstandverzekering afsluit.

 

Deurwaarders

Als u betrokken bent in een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter, moet u soms gebruikmaken van de diensten van een deurwaarder. Kijk voor meer informatie op de website van de Beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders (https://www.kbvg.nl/).

 

Juridisch woordenboek

Juridischwoordenboek.nl (http://www.juridischwoordenboek.nl/) is een online woordenboek waarin begrippen uit de rechtspraak gratis worden uitgelegd. Voor particulieren die niet thuis zijn in het juridisch jargon, kan deze website een uitkomst bieden en ze op weg helpen.

 

Consumentenorganisaties en andere belangenorganisaties

Er bestaan verschillende belangenorganisaties die advies kunnen geven bij juridische problemen. Denk daarbij aan de volgende belangenorganisaties:

 

  • Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting: u kunt advies krijgen over het beheren van uw financiën. Dit kan met name in geval van schulden een oplossing bieden (http://www.nibud.nl/).
  • De Consumentenbond: u kunt advies krijgen als u lid bent van de Consumentenbond. Het gaat dan om advies over problemen bij aangeschafte producten of diensten (http://www.consumentenbond.nl/).
  • Consuwijzer: dit is een website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waar u algemene informatie kunt vinden over uw rechten als consument (https://www.consuwijzer.nl/). 
  • De Geschillencommissie: geschillencommissies bieden hulp bij het oplossen van geschillen tussen consumenten en ondernemers. Alle Nederlandse geschillencommissies zijn door de Nederlandse overheid erkend (http://www.degeschillencommissie.nl/).
  • Goedvertegenwoordigd.nl: dit is een website met informatie over de beschermingsmaatregelen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen (denk aan: curatele, bewind en mentorschap) (http://www.goedvertegenwoordigd.nl/).
  • De Woonbond: behartiging van belangen van huurders (https://www.woonbond.nl/).
  • De ANWB: behartiging van de individuele en collectieve belangen van haar leden op het gebied van recreatie, vakantie, vervoer en verkeer (http://www.anwb.nl/juridisch-advies).

Specialismen: