oneerlijke handelspraktijk

Home > Woordenlijst > oneerlijke handelspraktijk

Wat is een oneerlijke handelspraktijk?

Een handelaar handelt onrechtmatig jegens een consument als hij of zij een oneerlijke handelspraktijk verricht.

In het algemeen is sprake van een oneerlijke handelspraktijk als de handelaar handelt in strijd met de vereisten van professionele toewijding en het vermogen van de gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar is beperkt of kan worden beperkt, waardoor de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst neemt of kan nemen, dat de consument anders niet had genomen.

Een handelspraktijk is voorts in het bijzonder oneerlijk als een handelaar een misleidende handelspraktijk verricht zoals bedoeld in de artikelen 6:193c BW tot en met 6:193g BW of een agressieve handelspraktijk verricht als bedoeld in de artikelen 6:193h BW en 6:193i BW.

In de praktijk wordt in reclames overdreven uitspraken gedaan of uitspraken gedaan die niet letterlijk moeten worden genomen. Dit maakt een reclame op zich niet oneerlijk volgens de wet.

Een voorbeeld van een oneerlijke handelspraktijk is het gebruik maken van consumentenbeoordelingen die nep zijn. Leest u hierover meer door hier te klikken.

Specialismen: