10 tips voor de beste uitkomst bij onderhandeling

10 tips van 0900-jurist bij onderhandelen.

Mareille Tol, Senior Bedrijsjurist en oprichter 0900-Jurist. Gepubliceerd op: 20 januari 2022
Auteur: mr. Mareille Tol

Heb je een onderhandeling voor de boeg?
Wees goed voorbereid. Een aanrader is het boek “
Getting to Yes” van Roger Fisher en William Ury. 

 

Hierbij alvast 10 tips voor de beste uitkomst:

 

  1. Zet vooraf op een rij wat jouw doel is (je ideale uitkomst) en wat je ondergrens is. In de meeste gevallen is het niet verstandig om jouw ondergrens te delen met je onderhandelingspartner. 
  2.  

  3. Onderbouw jouw doel. Geef objectief aan waarom dit doel van belang is voor jou. Geef aan dat jij dit nodig hebt; het is noodzakelijk voor jou. Dit kan jouw onderhandelingspartij leren begrijpen waarom jij iets wilt, waardoor deze partij eerder geneigd zal zijn mee te bewegen. 
  4.  

  5. Bedenk een plan B. Dit moet een plan zijn waarbij je jouw onderhandelingspartner niet nodig hebt. Het moet een serieus alternatief zijn waar je op kunt terugvallen als plan A niet lukt. Jouw onderhandelingspartner mag best weten dat je een plan B hebt, maar wees voorzichtig met daarmee te koop te lopen.
  6.  

  7. Bedenk vooraf wat de belangen zijn van jouw onderhandelingspartner. Je moet je inleven en verplaatsen in je onderhandelingspartner om op zijn belangen in te kunnen spelen. Probeer de belangen van jouw onderhandelingspartner ook te begrijpen, zonder je eigen doel uit het oog te verliezen.
  8.  

  9. Praat over de inhoud niet over de persoon. Laat emoties idealiter buiten de onderhandeling. Mochten emoties parten spelen, maak ze dan bespreekbaar. Als emoties de overhand nemen, stop dan even met de onderhandeling en ga op een later moment verder; beide onderhandelingspartijen zijn daarbij gebaat.  
  10.  

  11. Bouw voldoende tijd in voor de onderhandeling zodat je niet hoeft te haasten. Mocht je weinig tijd hebben, laat dan niet merken dat je haast hebt om tot een overeenkomst te komen.
  12.  

  13. Wees vriendelijk en respectvol. Probeer een band op te bouwen met je onderhandelingspartner. Verdiep je dan ook vooraf in de persoon waarmee je gaat onderhandelen. 
  14.  

  15. Je kunt zaken best wat aandikken, maar blijf te allen tijde geloofwaardig. 
  16.  

  17. Streef een win-win uitkomst na. Dit hoeft niet te betekenen dat beide partijen evenveel moeten krijgen, maar dat beide partijen tevreden zijn met de uitkomst. Probeer in dat kader ook opties te bedenken die tegemoetkomen aan de belangen van jouw onderhandelingspartij. Als beide onderhandelingspartijen tevreden zijn, zorgt dit uiteindelijk voor de beste uitkomst. Je verkleint hiermee de kans dat een ontevreden partij later verhaal komt halen.
  18.  

  19. Probeer de onderhandeling altijd positief af te sluiten.

 

Voor meer informatie of vragen bij een onderhandeling helpen wij graag. Bel daarvoor 0900-8090.

 

Bekijk ook:

Hulp bij onderhandelingen →

of

Wat is onderhandelen en wanneer speelt een onderhandeling juridisch een rol? →

Blijf op de hoogte van juridische ins & outs

Ontvang net als vele andere ondernemers onze gratis Juridische Updates 🎯

  

Specialismen: