Documenten om uw bedrijf te startenLeg de perfecte basis met documenten op maat. |
Gaat u een onderneming starten? Bij de oprichting komt veel kijken. 0900-jurist kan u helpen om uw oprichtingsakte of contract zorgvuldig op te stellen om juridische risico's te minimaliseren. Met nauwkeurigheid en diepgaand begrip van zakelijke wetgeving, conform de laatste regelgeving en in lijn met uw bedrijfsdoelen. Zodat u met vertrouwen kunt beginnen met ondernemen. |
Als u denkt aan oprichting van een onderneming zal u een keuze moeten maken betreffende de rechtsvorm. De meest voorkomende rechtsvormen zijn: de BV, de NV, de eenmanszaak en de VOF.
Welke rechtsvorm het meest gunstig is om te kiezen voor uw onderneming hangt af van de werkzaamheden die u wilt verrichten, het doel dat u heeft met de onderneming en de winst die u verwacht. Bent u alleen of met een of meerdere partners? Is er veel kapitaal en wordt dit geïnvesteerd of blijft dit privé?
0900-jurist is thuis in de verschillende rechtsvormen en kan u helpen met het maken van de juiste keuze.
Zowel de besloten vennootschap (BV) met beperkte aansprakelijkheid als de naamloze vennootschap (NV) zijn rechtspersonen. Zij hebben kapitaal dat in aandelen verdeeld is en de bestuurders zijn in principe niet hoofdelijk aansprakelijk. Vooral besloten vennootschappen komen in Nederland veel voor. Er zijn veel overeenkomsten, maar er zijn ook een aantal grote verschillen tussen de BV en de NV. Zo zijn bijvoorbeeld de aandelen van een besloten vennootschap in het algemeen niet vrij overdraagbaar.
De meeste ondernemers beginnen een eenmanszaak. Deze kan vrij eenvoudig opgericht worden. Met een eenmanszaak heeft u in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld een BV. Er is maar 1 eigenaar. Bij een eenmanszaak is de ondernemer voor het grootste gedeelte privé aansprakelijk. Bij faillissement kan de ondernemer dus een groot gedeelte van zijn eigen vermogen kwijt raken.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bijzondere vorm van de maatschap. Het is een bedrijf waarin minimaal twee ondernemers samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere vennoot brengt iets in en wordt mede-eigenaar van de vof. De inbreng kan bijvoorbeeld uit geld, goederen of arbeid bestaan.
Bij de oprichting van een onderneming is het opstellen van documenten essentieel. In geval van een geschil geldt de overeenkomst namelijk als eerste referentiepunt. Daarom is het cruciaal om de afspraken tussen partijen nauwkeurig en juridisch correct vast te leggen.
In een aandeelhoudersovereenkomst worden afspraken opgenomen over o.a. de doelstellingen, de inrichting, de bedrijfsvoering en het dividendbeleid.
Aandeelhoudersovereenkomst →
In een samenwerkingsovereenkomst nemen partijen afspraken op over een samenwerking. Bijvoorbeeld het doel, looptijd, eigendomsrechten en financiële afspraken.
Samenwerkingsovereenkomst op maat →
Algemene voorwaarden zijn de regels waaronder uw bedrijf producten of diensten aanbiedt en zijn vaak van toepassing op al uw transacties en overeenkomsten.
Algemene voorwaarden op maat →
Een managementovereenkomst is in feite een overeenkomst van opdracht. In de praktijk zal een bestuurder vaak via zijn of haar management-BV werkzaamheden voor een vennootschap verrichten.
Managementovereenkomst →
Een instemmingsverklaring is een aansprakelijkheidsverklaring waarmee u wordt vrijgesteld van de verplichting om jaarrekeningen te deponeren.
Instemmingsverklaring op maat →
Via een rekening courant worden kleine bedragen over en weer geboekt en doorlopend verrekend.
Rekening courant overeenkomst op maat →
Bij een geldleningsovereenkomst verbindt een partij zich om aan een andere partij een som geld te verstrekken.
Geldleningsovereenkomst →